En sida med vanliga frågor ( och våra svar ) om begravningar

Vi får såklart många frågor om ceremonier, döden och regler runt begravningar.
Därför satte vi ihop en sida med många frågor och våra svar.

Här är några exempel:

Hur går en borgerlig begravning till?

En borgerlig begravning har inte som de religiösa begravningarna en fast ordning.
Och det är naturligtvis inte heller en gudstjänst.
Det finns inga regler för hur en borgerlig begravning ska se ut eller var den ska hållas.
Allt det bestämmer vi tillsammans med anhöriga för att få en ceremoni som blir så personlig och passande som möjligt.

Hur lång tid tar en borgerlig begravning?

Hur lång en begravningsceremoni är beror på hur begravningen är utformad och vad den ska innehålla.
En begravningsceremoni tar oftast under en timme.
Sen kan det ju såklart tillkomma lite tid efteråt för prat med övriga deltagare.

Vem kan förrätta borgerlig begravning?

Vi officierar oftast våra ceremonier men det kan göras av vilken annan lämplig person som helst.
Det kan vara en släkting eller en god vän. Det viktiga är ju att ceremonin är väl sammanhållen och speglar den avlidna väl.

Hur lång tid kan man vänta med begravning?

Kremering eller gravsättning av en avliden person ska ske inom en månad från dödsfallet. Skatteverket medger inte anstånd om senare begravning.
Väljer man att ha begravning med urna kan man vänta med ceremonin till ett passande datum då man uppfyllt kraven med kremation.

 

Alla andra frågor vi har svar på hittar du här: Frågor om begravning

Hittar du inget svar på just din fråga så går det fint att fråga oss här: Kontakta oss

 

Vi lovar att svara hur klurig din fråga än är!

 

Hälsningar
Shirine och Fredrik

 

Begravningar i coronatider

Det är en mycket märklig tid vi befinner oss i just nu och inget är sig riktigt likt. Det nya direktivet är att man får samlas högst 20 personer vid en begravningsceremoni.

Sedan några år tillbaka har vi haft en tydlig lag att förhålla oss till. Begravning med kista, eller direktkremation, SKA ske inom en månad från dödsfallet. Detta är regler som vi även i coronatider måste fortsätta hålla på.

Det finns en etisk aspekt bakom våra förhållningsregler också och den etiken kvarstår ju såklart. Att en avliden har rätt att omhändertas inom rimlig tid känns minst lika relevant nu som i mindre kaotiska tider.

Alla vi som jobbar med detta förstår naturligtvis att det känns fel på många sätt att människor som i vanliga fall kommit till en begravning inte ska ha möjlighet att göra detta. Så därför försöker vi lösa det på bästa sätt från gång till gång. Både med streaming och förslag på andra lösningar för ceremonier.

I nuläget rekommenderar vi i samråd med kyrkogårdsförvaltningen att begravningar genomförs inom tiden för den lag vi har att rätta oss efter. Tyvärr kommer det att innebära att vissa, ibland många, inte har möjlighet att närvara. Men då finns ju möjligheten att ha någonting lite större längre fram när man lyft rådande bestämmelser.

Så istället för att göra som man i vanliga fall gör att ha en stor begravningsceremoni och en Urnsättning i kretsen av de närmsta så får man kanske tänka om och göra tvärtom. En liten begravning och en större tillställning i samband med urnsättning.

När ni kommer till oss hjälper vi er naturligtvis att se över vilka möjligheter som finns och hur vi kan lösa det så att det inte känns som att en älskads bortgång bara passerar obemärkt. Det är verkligen inte meningen att det ska kännas så.

Har ni tankar och funderingar kring detta är ni naturligtvis välkomna att vända er till oss för tips och råd.

Går det att göra en billig begravning?

Vi bestämmer tillsammans hur ceremonin ska utformas, se ut, låta och upplevas.

Kostnaden för en begravning varierar såklart med vad man vill att den ska innehålla.
En fin, personlig begravning behöver inte handla om dyra kistor och stora blomsterarrangemang.
Ofta är det saker runt ceremonin som gör att kostnaden för begravningen ökar.
Blommor, annons, kista och mat vid minnesstund är saker som kan kosta hur mycket som helst.
Vi tummar aldrig på värdighet, personlighet och engagemang.
Men vi hjälper såklart gärna till med tips som håller kostnaderna nere när det behövs.

Våra fem bästa tips för en bra begravning!

 

Stjernfeldts Begravningsbyrå Malmö Lund Höllviken Vellinge Trelleborg

Våra fem tips på en bättre begravning … och ett till

 

 

 

1. Våga vara personlig – vilken skillnad!

De flesta har en bild av hur en begravning brukar vara, och ska vara. Och man vill gärna uppfylla andras förväntningar på begravningsceremonin och inte bryta mot konventionerna.

Men att göra en begravning personlig, innerlig och minnesvärd vinner alltid folks kärlek. Det är något som alla uppskattar när de väl är där, även om det kan vara svårt att föreställa sig hur det blir i förväg.

Om man utgår från personen som ska begravas och tänker på hur hen var och vad hen gillade så kan det inte bli fel.

Och förresten; vem minns egentligen en begravning som är som precis alla andra?

 

2. Kyrklig eller borgerlig begravning – varför då då?

Om din nära som gått bort varit troende eller kyrklig kan man välja en begravning som följer Svenska kyrkans ordning. Då utformas gudstjänsten efter kyrkans riktlinjer. Man sjunger psalmer, får Herrens Välsignelse och man ber böner.

Om den du älskar varit varken troende och kyrklig, passar förmodligen en borgerlig begravning bättre. Då håller vi i ceremonin, och alla som vill kan delta på ett eller annat sätt. Kanske läsa en dikt, sjunga en sång eller till och med hålla ett minnestal.

Vid en borgerlig begravning kan vi tillsammans utforma ceremonin precis så personligt och varmt så att alla känner att det finns en direkt anknytning till personen. In i minsta detalj kan man spegla och minnas den saknade så som hen var.

Med musik, tal, gråt och skratt. Och kanske till och med ett glas champagne.

 

3. Välj begravningsmusik med omsorg – den tröstar och varar länge … och är lätt att bära med.

Rätt musik på begravningen skapar inte bara en personlig prägel utan fungerar också som avlastning och tröst under ceremonin. Och det bästa av allt; man kan nynna, sjunga eller lyssna på låtarna när man vill framöver, för att glädjas, tröstas och minnas.

 

4 Dekorera begravningsceremonin med personliga minnen – inte bara blommor

Ta med typiska saker!
Blommor är jättevackra. Men de är inte alltid så personliga. Saker som påminner om någons intressen och som är nära kopplade till ett liv kan vara jättefina dekorationer; en fiol, en målarrock, en hatt, böcker, en ryggsäck, favoritsekatören, en tavla eller kanske en sockerskål …

 

5 Kista eller urna – möjlighet att välja tid och plats

Det vanligaste är ju akt över kista, men om man väljer att ha den över urna så är det lättare att välja en plats som kanske speglar personen bättre. En skogsglänta, vid stranden eller i den egna trädgården. Om man väljer ceremoni med urna kan man också välja vilken tid på dygnet man vill.

 

… och så ett litet extratips …

Fortsätt fira födelsedagar! Det är trevligt!
… och en bra anledning att träffas, minnas och gråta … eller skratta tillsammans. Trots att folk inte finns kvar hos oss i egen person finns alla goda, glada och dråpliga minnen kvar.

Fira, skratta och minns!

 

/ Shirine och Fredrik

Som om varje dag var den sista.

Jag läser om tvåårige Brody. Inom några veckor dör han i cancer. För att han ska få den bästa sista tid i livet han möjligen kan har hans familj valt att fira jul tidigt i år. Och utan att blinka ställer sig hela hans område bakom och går på det mest amerikanska av sätt all in och pyntat hela kvarteret. Varje morgon får Brody vakna och njuta av alla de vackra juldekorationerna och ljusen.
Vi kanske inte kan fira jul varje dag, men visst kan vi väl göra varje dag liiite mer speciell ändå? I en strävan att leva här och nu kunde man väl hitta små saker i vardagen som gör dagen lite mera ”julig”? Vad skulle du välja att göra idag om du visste att det var din sista dag i livet?
Läs om tvåårige Brody här: