Önskelistan innehåller sånt som är bra tänka igenom kring din begravning.

Dessutom är den ett bra underlag att använda när du pratar med dina nära och kära om vad som är viktigt i livet.

Här kan du ladda hem den, läsa, fundera och fylla i den. Så dina nära och kära vet vad du har för tankar och önskemål.

 

Önskelistan | Stjernfeldts Begravningsbyrå

Ladda hem din Önskelista här!

 

Den innehåller också våra fem bästa tips att tänka på (och prata om) medan man funderar och fyller i.

 

1. Våga vara personlig – vilken skillnad!

De flesta har en bild av hur en begravning brukar vara, och ska vara. Och man vill gärna uppfylla andras förväntningar på ceremonin och inte bryta mot konventionerna.

Men att göra en begravning personlig, innerlig och minnesvärd vinner alltid folks kärlek. Det är något som alla uppskattar när de väl är där, även om det kan vara svårt att föreställa sig hur det blir i förväg. Om du utgår från dig själv och tänker på hur du är och vad du gillar så kan det inte bli fel.

Och förresten; vem minns egentligen en begravning som är som precis alla andra?

2. Kyrklig eller borgerlig – varför då?

Om du är troende eller kyrklig kan du välja en begravning som följer Svenska kyrkans ordning. Då utformas gudstjänsten efter kyrkans riktlinjer. Man sjunger psalmer, får Herrens Välsignelse och man ber böner.

Om du varken är troende eller kyrklig, passar förmodligen en borgerlig begravning bättre. Då håller vi i ceremonin, och alla som vill kan delta på ett eller annat sätt. Kanske läsa en dikt, sjunga en sång eller till och med hålla ett minnestal.

Vid en borgerlig begravning kan vi tillsammans utforma ceremonin precis så personligt och varmt så att alla känner att det finns en direkt anknytning till dig. In i minsta detalj kan man spegla och minnas dig så som du är.

Med musik, tal, gråt och skratt. Och kanske till och med ett glas champagne.

3. Välj musik med omsorg – den tröstar och varar länge …  och är lätt att bära med.

Rätt musik på begravningen skapar inte bara en personlig prägel utan fungerar också som avlastning och tröst under ceremonin. Och det bästa av allt; man kan nynna, sjunga eller lyssna på låtarna när man vill framöver, för att glädjas, tröstas och minnas.

4. Dekorera med personliga minnen – inte bara blommor

Välj ut några typiska saker!

Blommor är jättevackra. Men de är inte alltid så personliga. Saker som påminner om dina intressen och som är nära kopplade till ditt liv kan vara jättefina dekorationer; en fiol, en målarrock, en hatt, böcker, en ryggsäck, favoritsekatören, en tavla eller kanske en sockerskål …

5. Kista eller urna – möjlighet att välja tid och plats

Det vanligaste är ju akt över kista, men om man väljer att ha den över urna så är det lättare att välja en plats som kanske speglar dig bättre. En skogsglänta, vid stranden eller i din egen trädgård. Om man väljer ceremoni med urna kan man ju också välja att hålla ceremonin på en tid som inte rättas efter kapellens och kyrkornas öppettider.

 

Hör gärna av dig. Vi svarar på funderingar och frågor!