Det finns många anledningar att hålla en riktigt bra begravningsceremoni.

Det uppenbara skälet är att det är tillfället då vi tar farväl.

Många som begravt någon de älskar säger att det är vid ceremonin som man förstår vad det är som verkligen har hänt. Fram till ceremonin har man ofta fullt upp med att planera och fixa och det är massa andra saker i samband med ett dödsfall som måste ordnas. Men när man väl sitter där och ser kistan eller urnan så kommer det ofta över en. Dödsfallet blir ett faktum.  Och detta är en viktig anledning.

Det andra, som förstås är precis lika viktigt, är att ceremonin är en möjlighet att, tillsammans, hylla någon som vi älskar.

En person som betytt mycket för oss och som vi skapat minnen med är borta, och vi samlas i vår sorg för att uttrycka vår kärlek. Ett sätt att göra detta är att göra ceremonin personlig. Och det gör vi tillsammans, anhöriga och begravningsentreprenören. Vi finns där som stöd och guidar er genom era tankar medan ni delar med er vem personen var och vad personen tyckte om. Genom att tillsammans gå igenom saker på det sättet kan vi lättare hitta alla de små ögonblick som betytt extra mycket och som har lämnat de där extra fina minnena. Och genom dem utformar vi en begravning som visar vem personen var och hur mycket ni älskar hen.
 
Det vanligaste i Sverige idag är den kyrkliga begravningen. Men i takt med att människor lämnar svenska kyrkan och väljer andra sätt att se på tro ökar också de borgerliga begravningarna. De fristående kyrkorna håller begravningsceremonier enligt sin egen tro och ordning och olika religioner har olika ritualer som följer olika mönster. Mer om dessa olika alternativ kan du läsa om här i menyn vid sidan.