Vad som händer precis efter dödsfallet beror lite på …

Om någon dött på boende eller på sjukhus men familjen inte var med när det hände blir man kontaktad av personalen och tillfrågad om man vill komma och ta avsked. Man får oftast möjlighet att bestämma om den avlidne ska kläs i några speciella kläder. När man kommer dit brukar personalen ha tänt ett ljus och man får sitta en stund och ta farväl.
 
Om dödsfallet skett i hemmet, eller på ett boende, måste personen sedan tas hand om och köras till bårhuset. En läkare ska först ha varit på plats för att konstatera att personen är död. När detta är gjort kan ni när som helst kontakta oss så kommer vi och hämtar den avlidne.

 

Om personen dött på sjukhus ser sjukhuspersonalen till att den avlidne flyttas till bårhuset. Då kan ni ringa oss när det passar er bäst. Självklart hjälper sjukhuspersonalen er på plats om ni känner att ni inte vet vad ni ska göra.
 
Nästa steg är att informera övriga anhöriga. Det kan också finnas andra som är oroliga och det kan vara fint att kontakta dem och meddela vad som hänt. Detta kan till exempel vara vänner, bekanta, arbetskollegor eller grannar.
 
Om personen hade husdjur är det viktigt att någon tar hand om dem.
 
För att brevlådan inte ska fyllas av post är det bra att man tidigt gör en adressändring till närmsta anhörig. Det kan också vara bra för att ha koll på den post och de eventuella räkningar som kommer. Vänta med att betala räkningar till ni varit hos oss så går vi igenom vad som gäller och hur man ska gå tillväga.

 

Vi har en checklista som ni kan använda för att ta hand om det mest akuta. När vi sedan ses kommer vi att gå igenom allting i lugn och ro.