Begravningar i coronatider

Det är en mycket märklig tid vi befinner oss i just nu och inget är sig riktigt likt. Det nya direktivet är att man får samlas högst 20 personer vid en begravningsceremoni.

Sedan några år tillbaka har vi haft en tydlig lag att förhålla oss till. Begravning med kista, eller direktkremation, SKA ske inom en månad från dödsfallet. Detta är regler som vi även i coronatider måste fortsätta hålla på.

Det finns en etisk aspekt bakom våra förhållningsregler också och den etiken kvarstår ju såklart. Att en avliden har rätt att omhändertas inom rimlig tid känns minst lika relevant nu som i mindre kaotiska tider.

Alla vi som jobbar med detta förstår naturligtvis att det känns fel på många sätt att människor som i vanliga fall kommit till en begravning inte ska ha möjlighet att göra detta. Så därför försöker vi lösa det på bästa sätt från gång till gång. Både med streaming och förslag på andra lösningar för ceremonier.

I nuläget rekommenderar vi i samråd med kyrkogårdsförvaltningen att begravningar genomförs inom tiden för den lag vi har att rätta oss efter. Tyvärr kommer det att innebära att vissa, ibland många, inte har möjlighet att närvara. Men då finns ju möjligheten att ha någonting lite större längre fram när man lyft rådande bestämmelser.

Så istället för att göra som man i vanliga fall gör att ha en stor begravningsceremoni och en Urnsättning i kretsen av de närmsta så får man kanske tänka om och göra tvärtom. En liten begravning och en större tillställning i samband med urnsättning.

När ni kommer till oss hjälper vi er naturligtvis att se över vilka möjligheter som finns och hur vi kan lösa det så att det inte känns som att en älskads bortgång bara passerar obemärkt. Det är verkligen inte meningen att det ska kännas så.

Har ni tankar och funderingar kring detta är ni naturligtvis välkomna att vända er till oss för tips och råd.