Våra fem bästa tips för en bra begravning!

 

Stjernfeldts Begravningsbyrå Malmö Lund Höllviken Vellinge Trelleborg

Våra fem tips på en bättre begravning … och ett till

 

 

 

1. Våga vara personlig – vilken skillnad!

De flesta har en bild av hur en begravning brukar vara, och ska vara. Och man vill gärna uppfylla andras förväntningar på begravningsceremonin och inte bryta mot konventionerna.

Men att göra en begravning personlig, innerlig och minnesvärd vinner alltid folks kärlek. Det är något som alla uppskattar när de väl är där, även om det kan vara svårt att föreställa sig hur det blir i förväg.

Om man utgår från personen som ska begravas och tänker på hur hen var och vad hen gillade så kan det inte bli fel.

Och förresten; vem minns egentligen en begravning som är som precis alla andra?

 

2. Kyrklig eller borgerlig begravning – varför då då?

Om din nära som gått bort varit troende eller kyrklig kan man välja en begravning som följer Svenska kyrkans ordning. Då utformas gudstjänsten efter kyrkans riktlinjer. Man sjunger psalmer, får Herrens Välsignelse och man ber böner.

Om den du älskar varit varken troende och kyrklig, passar förmodligen en borgerlig begravning bättre. Då håller vi i ceremonin, och alla som vill kan delta på ett eller annat sätt. Kanske läsa en dikt, sjunga en sång eller till och med hålla ett minnestal.

Vid en borgerlig begravning kan vi tillsammans utforma ceremonin precis så personligt och varmt så att alla känner att det finns en direkt anknytning till personen. In i minsta detalj kan man spegla och minnas den saknade så som hen var.

Med musik, tal, gråt och skratt. Och kanske till och med ett glas champagne.

 

3. Välj begravningsmusik med omsorg – den tröstar och varar länge … och är lätt att bära med.

Rätt musik på begravningen skapar inte bara en personlig prägel utan fungerar också som avlastning och tröst under ceremonin. Och det bästa av allt; man kan nynna, sjunga eller lyssna på låtarna när man vill framöver, för att glädjas, tröstas och minnas.

 

4 Dekorera begravningsceremonin med personliga minnen – inte bara blommor

Ta med typiska saker!
Blommor är jättevackra. Men de är inte alltid så personliga. Saker som påminner om någons intressen och som är nära kopplade till ett liv kan vara jättefina dekorationer; en fiol, en målarrock, en hatt, böcker, en ryggsäck, favoritsekatören, en tavla eller kanske en sockerskål …

 

5 Kista eller urna – möjlighet att välja tid och plats

Det vanligaste är ju akt över kista, men om man väljer att ha den över urna så är det lättare att välja en plats som kanske speglar personen bättre. En skogsglänta, vid stranden eller i den egna trädgården. Om man väljer ceremoni med urna kan man också välja vilken tid på dygnet man vill.

 

… och så ett litet extratips …

Fortsätt fira födelsedagar! Det är trevligt!
… och en bra anledning att träffas, minnas och gråta … eller skratta tillsammans. Trots att folk inte finns kvar hos oss i egen person finns alla goda, glada och dråpliga minnen kvar.

Fira, skratta och minns!

 

/ Shirine och Fredrik