Vi gör mer än unika begravningsceremonier.

De allra flesta begravningsbyråer ägnar sig åt att begrava folk och där stannar deras uppdrag. Vår byrå ser det också som en viktig uppgift att berätta om det vi jobbar med och förmedla det på ett sätt så att man känner att man får svar på alla sina frågor.
 
Frågor kring döden det har de flesta. I alla fall när man börjar prata om den. Då kommer det ofta en försiktig och försynt fråga och sedan är det som att släppa på ett vattenfall. Det märker vi när vi kommer ut och träffar folk. Många tycker att frågorna de ställer är konstiga och dumma, men det är nog bara för att vi inte är vana att ställa frågor om döden. Det är kanske först den dagen man sitter där hos begravningsentreprenören, och ska begrava en familjemedlem, som frågorna dyker upp. Men då är det så mycket annat man har att ordna med så att frågorna faller bort. Var ligger min döda släkting fram till ceremonin? Vem är det som klär och kistlägger hen? Har ni de döda på kontoret? Måste man göra en bouppteckning? Vad gör man när det finns barn med i bilden?
 
Kanske jobbar du på en arbetsplats där du har öppna och nyfikna människor omkring dig. Eller så är du med i en förening som brukar ta in gästföreläsare. Det kanske helt enkelt är så att ni är ett kompisgäng som är nyfikna på hur det går till när någon dör, och vill veta vad man ska ta sig till när det händer. Vi kommer gärna och berättar.
 
Vi tycker nämligen att man ska få dessa frågor besvarade för att slippa undra. Det behövs att vi vågar prata om, och fundera högt kring ämnet, för att avmystifiera det. Anna Lindman, programledare för ett program på SVT som handlar om döden, säger att det var hennes totala rädsla för att dö som fick henne att vilja göra programmet. För att få svar på de frågor som vi har och som skrämmer oss från vettet. Och efterhand som hennes frågor besvarades försvann rädslan bit för bit.
 
Av just den anledningen vill vi komma och berätta för dig om vårt jobb och vad vi ser och upplever. Vi vill kunna svara på dina frågor och hjälpa dig att städa upp i den där oroliga klumpen som dyker upp i bröstet när du tänker på döden. Din egen eller andras.