Prata om döden!?

Varför är det viktigt att prata om döden?!

Jag har full förståelse för att man tycker att det känns knepigt att vända sig till sina föräldrar och prata om döden. Man vill inte riskera att de tror att man önskar livet ur dem och man vill inte att de ska tycka att det är någonting man ser fram emot för att man kommer ärva allt guldet.

 

Men de gånger jag suttit med döttrar och söner som sagt: “Jag hittade detta i mammas byrålåda och jag hade ingen aning om att detta var hennes önskemål!” har jag känt att det är en jobbig situation som lätt hade kunnat undvikas.
Ibland är det till och med så att man undrar varför i helskotta mamma har skrivit så som hon har gjort. Det kanske inte alls stämmer överens med den tanke man själv haft kring hennes begravning.

 

Det är inte helt sällan som äldre människor väljer att skriva att det ska vara så enkelt som möjligt. Om det kanske det ska vara också. Men det kan ju vara så att barnen som är lämnade kvar inte alls vill att mammas begravning ska vara så enkel som möjligt. De kanske vill hylla henne på ett helt annat sätt än med det absolut enklaste.

 

Ibland tror jag att många av de som valt att skriva att deras begravning ska vara så enkel som möjligt, gjort det för att de inte vill vara till besvär. Men man ska veta att de flesta som begraver sina föräldrar, eller någon annan de älskar, känner inte att det är till besvär alls. Jag vet att jag, som har en farsa som tycker att det kan kvitta, aldrig i livet kommer hafsa igenom hans begravning. Nä, jag kommer, för min egen del, men också för mina barn, välja att vara delaktig och utforma hans begravningsceremoni så att jag, mamma, mina barn och alla andra som stått honom nära känner att vi får ta precis det avsked och visa precis den uppskattnings som vi vill och behöver. På Stjernfeldts begravningsbyrå skriver vi om detta under rubriken “Det är inte bara din begravning. Det är också dina barns och barnbarns”.

 

Jag tror faktiskt att när man lätt glömmer bort andras önskemål än sina egna när man sitter och fyller i sina önskemål på egen hand. Och det är också det som andra begravningsbyråer uppmanar till. Då menar jag inte att de uttryckligen säger/skriver att man ska strunta i andras önskemål, men den är ingen som lyfter fram vikten av att man pratar om det och får möjlighet att förhöra sig om vad som är viktigt för alla inblandade.

 

Vi utgår ju ifrån att barn ska begrava sina föräldrar, men det är tyvärr inte alltid fallet. Så därför tycker vi att det är viktigt att man pratar om döden på alla håll och kanter. Att man berättar vad som är viktigt inför den egna begravningen, men att man också får möjlighet att berätta vad man skulle tycka kännas bra att få med vid någon annans begravning.

 

Har du pratat med dina närmaste om tankar och känslor kring din eller deras begravning?